Termékek Menü

Használtál gyógyszertári fürdetőkrémet?

Hogy mennyire igaza van megint Diának, a Zöldgondoskodás bloggerének!
Te használtál gyógyszertári fürdetőkrémet? 
3 ok amiért én nem használnám SEMMIKÉPPEN: 
1. A gyógyszertári fürdető parabént tartalmaz.
2. A gyógyszertári fürdető tele van kőolaj-származékokkal

3. A gyógyszertári fürdető alkoholt tartalmaz.
Azt gondolom, hogy egy baba egyáltalán nem piszkos. Így nálam a gyerekek üres vízben fürödtek 2-3 éves korukig. Alkalmanként fürdés után bekentem őket egy kis Levendulás testápolóval, hogy nyugodtan aludjanak, és ne szárítsa ki a víz a bőrüket. Nagyobb korukban olajos, szulfátmentes tusfürdőket használunk, mint pl az Azure. Lili lányom kedvence a Nyugi nőknek 

3 ok, amiért nem használom a gyógyszertári fürdetőt

3 összetevő, amiért nem használom a gyógyszertári fürdetőt

Ma Magyarországon a védőnő és a háziorvos a gyógyszertári fürdetőt javasolja, sőt, akár fel is írja egy kismama listájára. Mivel szakemberek ajánlják, fel sem merül bennünk anyákban, hogy ne kövessük a javaslatot, hiszen ha valakik, ők tudják mi a jó… De vajon valóban tudják?
Vajon hány védőnő vagy gyerekorvos kap képzést a legfrissebb kutatásokról arra vonatkozóan, hogy mi is található meg a kozmetikumokban és mi hogyan hat a bőrre?

Miért érdemes a gyógyszertári fürdető használni?

A gyógyszertári fürdető parfümmentes! A parfümök, főleg a szintetikus illatok sok-sok komponensből állnak és kiemelkedően gyakran tartalmaznak allergéneket. Ha teheted, minél tovább használj a kisbabánál illatmentes/parfümmentes vagy garantáltan allergén mentes parfümöt tartalmazó terméket. A fürdető illata semmilyen formában nem járul hozzá annak tisztító vagy hidratáló hatásához, arra csak nekünk van szükségünk, hiszen szeretjük az illatokat.
A gyógyszertári fürdető nem tartalmaz olyan tisztító anyagokat, amelyek tipikusak a normál fürdő-termékekben, zsíroldó hatásúak, így a bőrt mindenképp sérülékenyebbé és szárazabbá teszik. Igen, még a felnőttek bőrét is, ezért nagyon nem szerencsés ezeket a tisztító anyagokat bababőrön alkalmazni. Szerencsére ezek nem találhatóak meg a gyógyszertári fürdetőben.
És ezzel véget is ért a felsorolásom… Érdekel miért nem kenném soha, de soha a kisbabám bőrére?

A gyógyszertári fürdető összetétele

A gyógyszertári fürdető hivatalos neve: Unguentum Hydrophilicum Nonionicum
Összetétele (Krémmánián megtalálható összetétel): Aqua, Vaselinum Album, Cetearyl Alcohol, Polysorbate 60, Paraffinum Liquidum, Ethyl Alcohol, Metylparaben

Annyi kiegészítést még hozzátennék, hogy úgy tűnik minden gyógyszertár kicsit másképp készíti (és az összetételről kevésbé van információ), illetve több gyártó is készít ilyen jellegű terméket, ezért érdemes mindig ellenőrizni az összetevőket. Más anyukáktól a cikk megjelenése óta kapott információk alapján azonban  a vaselin, alkohol, paraffinum eddig mindegyikben megtalálható volt.

3 ok, amiért nem ajánlom a gyógyszertári fürdetőt

1) A gyógyszertári fürdető parabént tartalmaz.

A parabénről több kutatás alapján tudjuk, hogy hormonkárosító hatású, azaz beavatkozik a hormonrendszer működésébe, s különösen veszélyes a fejlődő szervezetek számára. Tény, hogy a gyógyszertári fürdető metylparaben-t tartalmaz, ami a parabének között a “biztonságosabb”, de miért kockáztatnánk, ha van egyéb alternatíva? Ráadásul a parabén szintén allergizáló hatású lehet, egyes adatok alapján a lakosság 0,5-3,5%-nál okoz ekcémát. Ha parfümöt nem engedünk a baba bőrére, ezt miért kockáztatnánk? Itt minden információt megtalálsz a parabénről a kutatásokra mutató linkekkel együtt!

2) A gyógyszertári fürdető tele van kőolaj-származékokkal

A vazelin és a paraffinum liquidum is a kőolajtermelés mellékterméke, miért kennénk a bababőrre? A vazelin vagy a paraffin látszólag puhává teszi a bőrt, megvédi a kiszáradástól, de gyakorlatilag vízzáró réteget képez a bőr felületén és nem engedi lélegezni. Úgy tűnik mintha hidratálna, de valójában ez csak illúzió és nem táplálja a bőrt. (Hiszen gondoljunk csak bele, a kőolajat hogyan tudná hasznosítani a bőrünk?) További aggály számomra, hogy a nemzetközileg elismert EWG felhívja a figyelmet arra, hogy könnyen szennyeződik rákkeltő anyagokkal.
Egy külföldi gyerekorvosi kutatás szerint pedig a kőolaj-származékok bőrápolóként való alkalmazása a kis súllyal született csecsemők esetében kifejezetten növelte a gomba kialakulásának esélyét (hiszen a vízzáró réteg alatt jó kis felületet teremtett nekik). Szóval, ha valójában nem is hidratál, ráadásul kockázatos összetevő, miért alkalmaznám a kisbabám érzékeny bőrén?

3) A gyógyszertári fürdető alkoholt tartalmaz.

Ebből a szempontból különösen az etyl-alchohol az aggasztó, hiszen egyrészt felszívódhat, másrészt a nagyon érzékeny baba bőrt irritálhatja, növeli a bőr sérülékenységét és átjárhatóságát, így a többi összetevő (pl. a hormonkárosító parabén) még inkább fel tud szívódni. Remek ugye?

Van-e alternatíva a gyógyszertári fürdetőre?

Számomra úgy tűnik, hogy a gyógyszertári fürdetőt alapvetően jó alapelvek mentén ajánlják, de létezik-e olyan természetes, lehetőleg bio termék, ami minden elvnek megfelel?
Egy jó babafürdető főleg az első időkben:
parfümmentes vagy allergén mentes parfümöt tartalmaz
nem tartalmaz irritáló tiszítóanyagokat: SLS, SLES, ALES, ALS, CAPB
nem tartalmaz kőolaj-származékot
nem tartalmaz etyl alcoholt
lehetőleg természetes, bio összetevőkből készül (a bio összetétel azért fontos, hogy a növényi kivonatokon keresztül ne jussanak a termékbe esetlegesen vegyszerek).

A teljes cikket mi lerövidítettük, de itt megtalálható: https://zoldgondoskodas.hu/gyerekeknek-termeszetesen/baba-ujszulott/gyogyszertari-furdeto-helyett?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=gyoszertari_fuerdeto_fuerdokrem_3_ok_amiert_nem_hasznalom&utm_term=2018-01-29